مقالات

6 روش تشخیص روغن کلزا اصل

نحوه تشخیص روغن کلزا اصل

روغن کلزا به دلیل فواید و خواص زیادی که دارد شناخته شده است. امروزه با تبلیغاتی که در تلوزیون و شبکه های اجتماعی درباره این محصول میشود خیلی ها به دنبال خریدن این محصول هستند؛ در هنگام خرید روغن کلزا بعضا با این کلمه روبرو شدید((روغن کلزا اصل)). حال سوالی که پیش میاید این است که مگر روغن کلزا غیر اصل هم در بازار موجود است؟!

جواب این سوال مثبت است. متاسفانه افرادی هستند که به اسم روغن کلزا اصل روغن های بی کیفیت و با ماندگاری کم یا تاریخ انقضا گذشته را میفروشند. امروز قصد داریم تا روش های تشخیص روغن کلزا اصل از غیر اصل را معرفی کنیم. به طور کلی روغن کلزا اصل باید ویژگی های زیر را داشته باشد.

ویژگی های روغن کلزا اصل

.رنگ طلایی

.شفافیت بالا

.مقاومت بالا در برابر بخار شدن

. بو و طعم خنثی

در ادامه با توجه به ویژگی های مطرح شده، روش های شناسایی آنها را بیان میکنیم.

روش های تشخیص روغن کلزا اصل

روش اول – توجه به رنگ و شفافیت روغن کلزا

روغن کلزا معمولاً به رنگ زرد کم رنگ یا طلایی است و ظاهری شفاف دارد. اگر روغن به طور غیرمعمول تیره یا کدر باشد، ممکن است بی کیفیت یا تقلبی باشد.

روش دوم – تست مقاومت در برابر حرارت

روغن کلزا در برابر حرارت مقاوت خوبی دارد. مقاومت در برابر حرارت یعنی هنگام پخت و پز در دماهای متوسط و پایین این روغن بخار نمیشود و بوی تند یا نامطبوعی از خود تولید نمیکنند. روغن هایی که اصل نباشند هنگام پخت و پز بخار میشوند یا بوی ناخوشایندی از خود تولید میکنند.

روش دوم تشخیص روغن کلزا اصل

روش سوم – مزه کردن روغن کلزا

روغن کلزا دارای بو و طعم ملایم و خنثی است. نباید هیچ بو یا طعم تند یا بدی داشته باشد.

اگر روغن بوی ترش یا غیر معمولی داشته باشد، می تواند نشان دهنده فساد یا نگهداری نامناسب آن باشد.

روش چهارم – برچسب و بسته بندی را بررسی کنید

. توجه به املا

کسانی که به صورت تخصصی در حوزه روغن گیری فعالیت میکنند به برچسب های مندرج بر روی بسته بندی محصولشان بسیار توجه میکنند. همین توجه باعث میشود که احتمال غلط املایی در آنها به صفر برسد. اگر متوجه غلط املایی در متن برچسب ها شدید ممکن است که با یک محصول تقلبی روبرو شده باشید.

. توجه به نشان ها

بر روی هر محصولی که تاییدیه های لازم را داشته باشد، نشان استاندارد و سیب سلامت درج خواهد شد. توجه داشته باشید که روغن کلزا که خریداری میکنید این نشان ها را داشته باشد. برای اطمینان بیشتر میتوانید از طریق سامانه اینترنتی غذا و دارو اصالت سیب سلامت را بررسی کنید.

. توجه به تاریخ انقضا

به تاریخ انقضا روغن کلزا توجه داشته باشید. روغن هایی که اصل نیستند ممکن است تاریخ انقضا نداشته باشند یا تاریخ انقضا آنها گذشته باشد.

روش پنجم – خرید از منابع معتبر

روغن کلزا را از فروشندگان معتبر خرید کنید. فروشندگان معتبر زحمت بسیار زیادی برای شناخته شدن اسم و رسم خودشان انجام دادند و حاضر نیستند با فروش محصولات غیر اصل اعتبار و آبروی خود را خدشه دار کنند.

خرید از این فروشگاه ها شاید هزینه های بیشتری داشته باشد اما مطمئن خواهید شد که جنس اصیل به دست شما میرسد. همچنین فروشندگانی که مزرعه دار هستند میتوانند گزینه های خوبی برای خرید روغن کلزا باشند. این افراد میتوانند جنس خود را کاملا تضمین کنند و خیال شما را از بابت غیر اصل بودن روغن راحت کنند.

روش ششم – تست های آزمایشگاهی

اگر قصد خرید روغن عمده دارید میتوانید با آزمایشگاه ها برای پروژه تست اصالت همکاری کنید. ابتدا به صورت تصادفی یک نمونه از روغنی که خریداری کردید را جدا کنید و به این آزمایشگاه ها تحویل بدهید. این آزمایشگاه ها با انجام تست های زیر اصالت روغن کلزا و روغن های دیگر مثل روغن زیتون بکر و روغن کنجد را بررسی میکنند.

تجزیه و تحلیل ترکیب اسیدهای چرب

این آزمایش مشخصات اسیدهای چرب روغن کلزا را بررسی می کند. روغن کلزا دارای ترکیب اسیدهای چرب منحصر به فردی است که حاوی مقدار زیادی اسید اولئیک، اسید لینولئیک و مقدار متوسطی اسید آلفا لینولنیک است.

اگر نمونه دارای میزان کمی از این اسید ها باشد یا اسید هایی غیر از این ها باشد نشانه بی کیفیتی و غیر اصل بودن روغن میباشد.

GC-MS (گاز کروماتوگرافی – طیف سنجی جرمی)

GC-MS یک تکنیک تحلیلی قدرتمند است که برای شناسایی و تعیین کمیت اجزای شیمیایی منفرد در یک نمونه استفاده می شود.

این می تواند به شناسایی هر گونه ماده خارجی یا افزودنی در روغن کلزا که ممکن است در روغن کلزا معتبر وجود نداشته باشد کمک کند.

تست اسیدیته (سنجش سطح اسید چرب آزاد)

روغن کلزا باید سطح کمی از اسیدهای چرب آزاد داشته باشد. سطح بالای اسیدهای چرب آزاد می تواند نشان دهنده فساد یا بی کیفیت بودن روغن باشد.

این آزمایش سطح اسیدیته روغن را که باید در محدوده خاصی برای روغن کلزای معتبر باشد، اندازه گیری می کند.

تست ارزش پراکسید

آزمایش مقدار پراکسید درجه اکسیداسیون روغن را اندازه گیری می کند. روغن کلزا باید مقدار پراکسید کمی داشته باشد که نشان می دهد اکسیداسیون بیش از حد انجام نشده است.

مقادیر بالای پراکسید نشان دهنده بی کیفیتی روغن میباشد.

تست ارزش ید

مقدار ید معیاری برای درجه اشباع نشدن روغن است. روغن کلزا محدوده ید خاصی دارد.

انحراف قابل توجه از مقدار ید مورد انتظار می تواند نشان دهنده ترکیب شدن با روغن های دیگر یا تغییر در ترکیبات خود روغن کلزا باشد.

طیف سنجی UV-Vis

برای بررسی میزان جذب نور توسط روغن می توان از طیف سنجی UV-Vis استفاده کرد. این می تواند به تشخیص وجود ناخالصی ها یا مواد خارجی که ممکن است طیف جذب روغن را تغییر دهد کمک کند.

تجزیه و تحلیل طیف سنجی

طیف‌سنجی فروسرخ تبدیل فوریه (FTIR) و طیف‌سنجی تشدید مغناطیسی هسته‌ای (NMR) می‌توانند اطلاعاتی در مورد ساختار مولکولی روغن ارائه دهند و به تأیید صحت آن کمک کنند.

ارزیابی حسی

پنل های حسی آموزش دیده می توانند تست های ارزیابی حسی را برای ارزیابی طعم، بو و کیفیت کلی روغن انجام دهند. انحراف از ویژگی های حسی مورد انتظار روغن کلزا ممکن است نشان دهنده تقلبی بودن کالا باشد.

آزمایش DNA (PCR

واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) می تواند برای تشخیص وجود نشانگرهای DNA خاص منحصر به فرد کلزا استفاده شود. این آزمایش می تواند وجود DNA کلزا را در روغن تایید کند.

تجزیه و تحلیل عنصری

تکنیک‌های آنالیز عنصری مانند ICP-MS (طیف‌سنجی جرمی پلاسمای جفت القایی) می‌تواند به شناسایی وجود آلاینده‌ها یا عناصر کمیاب که نباید در روغن کلزا معتبر وجود داشته باشند کمک کند.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم تا درباره یکی از دغدغه های کسانی که رژیم غذایی سالم دارند یعنی تشخیص روغن کلزا اصل صحبت کنیم. شرکت طارومیس با استفاده از دستگاه های بروز و پیشرفته و با کمک گرفتن از متخصصان، توانسته روغن کلزا با کیفیتی را روانه بازار کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *