امروزه با گسترش انواع غذاهای فست فودی و بیرون پز افرادی به بیماری کبد چرب مبتلا هستند. ناگفته نماند بسیاری از افراد با مصرف این نوع غذاها احتمال ابتلاء به کبد چرب در بدن خود را افزایش داده اند. البته این مریضی میتواند دلایل دیگری هم داشته باشد که هدف اصلی این محتوا پرداختن به این موضوع نیست. هدف اصلی این محتوا انتخاب بهترین و سالمترین روغن خوراکی برای کبد چرب میباشد.
به منظور شناختن بهترین روغن خوراکی برای کبد چرب ابتدا باید بدانیم کبد چرب چیست؛ این مقدمه برای این است که با دلایل این مریضی آشنا شویم تا بتوانیم روغنی را انتخاب کنیم که استفاده از آنها در مرحله اول از دلایل ابتلاء به کبد چرب نباشد و در مرحله دوم روغن انتخاب شده در روند درمانی کبد چرب موثر و کمک کننده باشد. حالا به سراغ یک تعریف ساده و مقدماتی از کبد چرب و دلایل آن میرویم.
تعریف کبد چرب و دلایل چرب شدن کبد
بیماری کبد چرب، که به عنوان استئاتوز کبدی نیز شناخته می شود، در سال های اخیر به یک نگرانی رایج سلامت در سطح جهان تبدیل شده است. این وضعیت زمانی رخ می دهد که چربی اضافی در سلول های کبدی انباشته می شود و بر عملکرد طبیعی اندام تأثیر می گذارد. بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) در حال حاضر یک مسئله مهم بهداشت عمومی است که میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد. این وضعیت وقتی رخ میدهد که تجمع گلیسریدی در کبد افزایش پیدا میکند. از دلایل کبد چرب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
انتخاب غذاهای ناسالم برای رژیم غذایی:
یکی از عوامل اصلی موثر در کبد چرب، رژیم غذایی ناسالم است، به ویژه رژیمی که کالری، قند و چربی های ناسالم بالایی دارد. مصرف بیش از حد غذاهای فرآوری شده، نوشیدنی های شیرین و رژیم غذایی سرشار از چربی های اشباع شده و ترانس می تواند منجر به تجمع چربی در کبد شود.
چاقی:
چاقی به شدت با ایجاد بیماری کبد چرب، به ویژه بیماری کبد چرب از نوع NAFLD مرتبط است. چربی اضافی بدن، به ویژه چربی شکم، می تواند خطر رسوب چربی در کبد را افزایش دهد.
ترشح نکردن انسولین:
ترشح نکردن انسولین وضعیتی است که در آن سلولهای بدن، به ویژه سلولهای ماهیچه، چربی و کبد، به عملکرد طبیعی انسولین پاسخی نمیدهند. به طور معمول، وقتی غذا می خورید، بدن شما کربوهیدرات های غذا را به گلوکز تجزیه می کند که وارد جریان خون می شود. در پاسخ به افزایش سطح گلوکز خون، پانکراس انسولین آزاد می کند.
انسولین به گلوکز کمک می کند تا وارد سلول ها شود، جایی که می توان از آن برای انرژی استفاده کرد یا برای استفاده در آینده ذخیره کرد. در مقاومت به انسولین، سلول ها به سیگنال انسولین به خوبی پاسخ نمی دهند، انسولین ترشح نمیکند و منجر به افزایش سطح قند خون می شود.
دیابت:
دیابت یک بیماری مزمن پزشکی است که با افزایش سطح قند خون مشخص می شود. دو نوع اصلی دیابت وجود دارد:
دیابت نوع 1: این یک وضعیت خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی به اشتباه به سلول های بتای تولید کننده انسولین در لوزالمعده حمله کرده و آنها را از بین می برد. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 برای کنترل سطح قند خون خود به انسولین درمانی مادام العمر نیاز دارند.
دیابت نوع 2: این شایع ترین شکل دیابت است و ارتباط نزدیکی با مقاومت به انسولین دارد. در دیابت نوع 2، سلول های بدن به طور موثر از انسولین استفاده نمی کنند و با گذشت زمان، لوزالمعده ممکن است انسولین کافی برای حفظ سطح قند خون طبیعی تولید نکند. دیابت نوع 2 اغلب با عوامل خطر مانند چاقی، کم تحرکی، رژیم غذایی نامناسب و ژنتیک همراه است. می توان آن را از طریق تغییر سبک زندگی، داروها و در برخی موارد انسولین درمانی مدیریت کرد.
مصرف بیش از حد الکل:
متاسفانه مساله ای که الان بیشتر جوانان و بعضا بزرگسالان درگیر آن هستند مصرف الکل میباشد. مصرف بیش از حد الکل می تواند منجر به بیماری کبد چرب الکلی (AFLD) شود. الکل توسط کبد متابولیزه می شود و مصرف بیش از حد الکل می تواند بر توانایی کبد برای پردازش آن غلبه کند و منجر به تجمع چربی در سلول های کبدی شود.
عوامل ژنتیکی:
برخی از افراد ممکن است از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به بیماری کبد چرب باشند. عوامل ژنتیکی می توانند بر نحوه پردازش و ذخیره چربی کبد تأثیر بگذارند.
کاهش وزن سریع:
کاهش وزن سریع و قابل توجه در مدت زمان کوتاه، به ویژه از طریق رژیم های غذایی شدید یا جراحی چاقی، می تواند منجر به آزاد شدن چربی ذخیره شده از بافت چربی به جریان خون شود. این چربی اضافی می تواند توسط کبد جذب شود و باعث کبد چرب شود.
داروها و شرایط پزشکی:
برخی داروها مانند کورتیکواستروئیدها، تاموکسیفن و سایرین می توانند در ایجاد کبد چرب نقش داشته باشند. علاوه بر این، شرایط پزشکی مانند کلسترول بالا، تری گلیسیرید بالا و سندرم متابولیک می تواند خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را افزایش دهد.
سایر عوامل:
به غیر از موارد بالا مواردی هم هستند که احتمال میرود از دلایل کبد چرب باشند. این عوامل عبارتند از سبک زندگی کم تحرک، ورزش نکردن، سیگار کشیدن و عدم تعادل هورمونی.
انواع روغن خوراکی برای کبد چرب
تا به اینجا یکی از پیش نیاز ها برای شناختن بهترین روغن خوراکی برای کبد چرب را دریافتیم. در ادامه باید با روغن های مناسب برای کبد چرب آشنا شویم. روغن هایی که برای چرب پیشنهاد میشوند عبارتند از:
روغن زیتون:
روغن زیتون به دلیل داشتن چربی های تک غیراشباع سالم برای قلب شناخته شده است. این در درجه های مختلف، از جمله روغن زیتون فرابکر (بالاترین کیفیت و بهترین برای پخت و پز با حرارت کم)، روغن زیتون بکر، و روغن زیتون بی بو (تصفیه شده، مناسب برای پخت و پز با حرارت بالاتر) ارائه می شود. این روغن به دلیل داشتن خواص ضد التهابی و چربی های غیر اشباع از جمله گزینه های در دسترس میباشد.
روغن کانولا:
روغن کانولا چربی اشباع کمی دارد و تعادل خوبی از چربی های تک غیراشباع و چند غیراشباع دارد. برای اکثر روش های پخت از جمله سرخ کردن و پخت و پز مناسب است.
روغن ماهی:
روغن ماهی در واقع منبع مهمی از چربی رژیم غذایی است و اسیدهای چرب امگا 3، به ویژه ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) را فراهم می کند. این اسیدهای چرب امگا 3 فواید مختلفی از جمله بهبود سلامت قلب، بهبود عملکرد مغز، کاهش التهاب و بهبود کبد چرب را دارا میباشد.
روغن آووکادو:
روغن آووکادو سرشار از چربی های تک غیراشباع، به ویژه اسید اولئیک است. در برابر بخار شدن مقاومت خوبی دارد و برای روش های مختلف پخت مناسب است. به خاطر طعم ملایم و کمی آجیلی اش معروف است.
روغن هسته انگور:
روغن هسته انگور روغنی با طعم خنثی است که برای سرخ کردن و تفت دادن مناسب است. این روغن حاوی چربی های چند غیر اشباع از جمله اسیدهای چرب امگا 6 است. این روغن معمولا به دلیل قیمت بالا در آشپزی استفاده نمیشود و جنبه آرایشی دارد.
روغن آفتابگردان:
روغن آفتابگردان می تواند سرشار از چربی های اشباع نشده، به ویژه اسیدهای چرب امگا 6 باشد. این روغن اصلی ترین گزینه برای پخت و پز میباشد.
روغن کنجد:
روغن کنجد اغلب در غذاهای آسیایی به دلیل طعم غنی و خوشمزه آن استفاده می شود. دو نوع اصلی وجود دارد: روغن کنجد روشن (برای پخت و پز استفاده می شود) و روغن کنجد تیره (به عنوان چاشنی استفاده می شود).
روغن بذر کتان:
روغن بذر کتان منبع آلفا-لینولنیک اسید (ALA)، یک اسید چرب امگا 3 است. روغن کتان معمولاً به عنوان سس سالاد استفاده می شود یا روی غذاهای پخته شده ریخته می شود، زیرا برای پخت و پز با حرارت بالا مناسب نیست.
روغن گردو:
روغن گردو طعم لطیفی دارد و منبع اسیدهای چرب امگا 3 است. از این روغن معمولا برای سالاد ها استفاده میشود.
روغن شاهدانه:
روغن شاهدانه از دانه های گیاه شاهدانه به دست می آید و منبع اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 است. رنگ این روغن شباهت زیادی به رنگ روغن زیتون دارد.
بهترین روغن خوراکی برای کبد چرب:
تا به اینجا با کبد چرب و دلایلش و انواع روغن های خوراکی برای کبد چرب آشنا شدیم. حال قصد داریم با درنظر گرفتن دلایل کبد چرب و ویژگی های کبد چرب بهترین مورد را انتخاب کنیم. ببه منظور پیدا کردن بهترین باید به مراجعی که معتبر هستند در حوزه سلامت رجوع کنیم.
سایت NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE( کتابخانه ملی پزشکی در آمریکا): رژیم غذایی غنی از روغن زیتون تجمع TGs در کبد را کاهش می دهد، TGs پس از غذا، گلوکز و پاسخ های پپتید-1 شبه گلوکاگون را در افراد مقاوم به انسولین بهبود می بخشد و بیان ناقل گلوکز-2 را در کبد تنظیم می کند.
سایتUChicagi Medicine (سایت رسمی دانشگاه شیکاگو آمریکا): ما به بیماران مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی توصیه می کنیم روزانه سه فنجان قهوه بنوشند، روزی چهار قاشق غذاخوری روغن زیتون بخورند و از یک رژیم مدیترانه ای پیروی کنند که بر مصرف غذاهای گیاهی و چربی های سالم تاکید دارد.
با کنار هم قرار دادن محتوای این دو مطلب در میابیم که بهترین روغن خوراکی برای کبد چرب روغن زیتون میباشد. البته شاید منابع معتبر دیگری در کنار روغن زیتون، از روغن های دیگر نیز نام برده باشند ولی بهترین آنها روغن زیتون میباشد.
سخن آخر
در این مقاله قصد کردیم بهترین روغن خوراکی برای کبد چرب را نام ببریم.میتوان از روغن زیتون به عنوان پادشاه تمام روغن ها نام برد. این روغن سرشار از مواد معدنی و مغذی برای بدن شماست و از آن میتوان بهره های گوناگونی برد؛ از بهبود بافت پوست تا مصارف خوراکی و دارویی. شرکت تعاونی پدیده طلایی طارم با نام تجاری طارومیس انواع روغن های خوراکی و آرایشی را با روش های نوین و تخصصی تهیه و توضیع میکند.